InfoMasnou, l’entrevista: Marta Neira (PSC)

Posted on 13/05/2011 by infomasnou

Marta Neira - PSC

– Per començar, parlem una mica de tu: quan i per què et vas ficar en política?
El meu interès per la política comença més o menys amb la majoria d’edat, en plena transició, la qual cosa em porta, quan tenia vint anys, a afiliar-me al PSC, partit en el qual milito des d’aleshores i a on, a més, he treballat durant força temps als seus serveis centrals.

La política, per damunt de tot, és l’oportunitat que té tothom de participar en el govern i en la gestió dels afers col·lectius. En la societat que vivim gairebé tot allò més important és col·lectiu. Es governa des de la política: la salut, la seguretat, l’educació, l’economia, el medi ambient, la cultura, i tantes i tantes altres coses. Per aquest motiu, sempre he volgut prendre part activa en el govern de tot això; perquè ho sento com un deure, però també perquè no m’agrada com estan totes aquestes coses i penso que puc ajudar a fer-les millor.

Crec en la política en la mesura que pot ajudar la gent, sobretot als més febles. En la mesura que pot trobar respostes concretes als problemes de les persones i de les col·lectivitats, respostes que puguin eradicar tanta injustícia, tanta desigualtat i tanta discriminació i intransigència com encara hi ha entre nosaltres.

Crec que només amb la política, amb una bona pràctica política, podrem afrontar amb possibilitats d’èxit els grans problemes dels nostres dies. La pobresa i les grans desigualtats a nivell global. El medi ambient i la sostenibilitat. La discriminació que encara patim les dones. L’odi i la desconfiança entre els pobles, les cultures o les religions. La manca d’oportunitats per a tanta gent, també en la nostra societat tan rica i desenvolupada. Problemes gegantins, davant dels quals el que més sentim és la nostra impotència. Però no ens podem resignar, jo no em vull resignar, i sé que podem resoldre’ls, si tots i totes, hi posem el nostre granet de sorra. No crec que ningú ens vingui a resoldre des de fora els nostres problemes col·lectius; si volem que les coses funcionin, tots hem d’empènyer.

Penso que ens hem mal acostumat massa a esperar que l’estat, l’administració o els serveis públics ho resolguin tot. Vull reivindicar la política no només com el mecanisme que fa funcionar l’aparell de l’administració, sinó com exercici col·lectiu, que reclama la responsabilitat i la participació personal de cadascú per fer que les coses funcionin.

Crec que els partits polítics, tant el meu com qualsevol altre, són eines essencials per poder fer política, però no són un fi en si mateixos, només són un instrument. M’agrada pensar pel meu compte, i escoltar més la gent del carrer que no pas les directrius del meu partit. Em sento còmoda al PSC perquè sé que és un partit democràtic, socialista, catalanista i progressista; però també, perquè puc discrepar i dissentir sempre que la meva consciència m’ho demana. Sempre m’he sentit plenament lliure en el si del PSC.

. Mantens intactes aquells ideals amb els quals vas començar la teva trajectòria política?
No, abans m’interessaven més els ideals, ara m’interessen més les persones

– Quan us ha costat la precampanya i quin és el pressupost destinat a la campanya?
La precampanya 5000 euros i el pressupost de campanya és de 2500 euros.

– Que plantegeu des de a candidatura que encapçales respecte al Parc Vallmora per a la propera legislatura?
Executarem les obres de la primera fase del Parc Vallmora, que abasta la part central (el cor del parc) i prepararem la prolongació del Torrent Vallmora i del carrer Sant Crispí, així com també l’enjardinament parcial de l’espai inferior.
Programarem la resta de fases, escoltant i promovent les aportacions de les persones veïnes i, en funció dels recursos disponibles, avançarem en la seva execució.

Farem un circuït de pràctica esportiva dins del Parc, vinculat amb les activitats i les necessitats del poliesportiu.
Tenim un avantprojecte de tot el parc, sobre el que en un futur proper, s’haurà de determinar amb base als recursos disponibles, en quantes fases es divideix, i en quines s’actuarà preferentment.

– I sobre la Ronda del Maresme, com es posiciona la candidatura que encapçales sobre aquest projecte?
El Masnou està comprimit entre dues vies de comunicació amb trànsit de vehicles molt intens (la N II i l’Autopista), que provoquen greus molèsties a les persones que viuen al seu entorn, tant als de baix, com als de dalt, i limiten la nostra millora urbana. Des de fa anys es reivindica la gratuïtat de l’autopista, i facilitar així que absorbeixi part del trànsit de la Nacional, de manera que aquesta es pugui convertir en una via cívica, molt més amable per al seu entorn.

Suprimir els peatges de l’autopista, i prou, no garanteix fer de la Nacional una via cívica i així poder millorar la situació de la part baixa del Masnou, i sí que empitjoraria la vida dels veïns de la part alta del Masnou, ja que haurien de patir els efectes de més cotxes, que volen dir més soroll i més contaminació.

L’autopista té la seva funcionalitat, que són els trànsits de mig i llarg recorregut, que poden créixer a partir de la propera connexió entre l’autopista del Maresme i l’AP 2, a Maçanet de la Selva. En ares d’aquesta funció, limita dràsticament la freqüència d’accessos i és poc permeable als trànsits urbans.

En canvi, els actuals trànsits de la Nacional, per als quals cal trobar alternativa si volem pacificar aquesta via, són trànsits locals o comarcals, i la seva utilitat depèn de que sigui molt permeable als trànsits urbans, de manera que els cotxes puguin accedir-hi amb facilitat.

El Maresme necessita aquestes dues vies: l’autopista, per als trànsits de mig i llarg recorregut, i una via alternativa o complementària a la Nacional, que serveixi a les necessitats de connectivitat local entre les nostres poblacions i els nostres polígons. Aquesta nova via és la Ronda del Maresme.

La seva construcció està prevista des de fa anys al costat de l’autopista, hi ha les oportunes reserves urbanístiques i, si es fa amb cura, no ha de suposar una major fractura al territori de la que ve provocant l’autopista.

A nivell local, del Masnou, la Ronda del Maresme pot ser la nostra oportunitat per resoldre els problemes que patim actualment de gran impacte de la Nacional en el Masnou baix i de no menor impacte de l’autopista en el Masnou alt.
Per reduir el soroll de l’autopista. La construcció de la Ronda, coberta al costat de l’autopista, no afegirà trànsit visible al Masnou alt i serà la base per a una barrera acústica efectiva que protegeixi els veïns del soroll de l’autopista. Els socialistes no acceptarem de cap manera la Ronda si no és coberta al seu pas pel barri de Maricel. Aquesta mesura s’haurà de completar amb la inclusió en les obres de la Ronda del plantat d’arbrat que redueixi els efectes de la contaminació de l’autopista i la ronda al seu pas pel Masnou.

Per convertir la Nacional en una via cívica, en els termes descrits per l’anterior apartat.

Per reduir el trànsit a tota la població. La Ronda proporcionarà més entrades i sortides viàries als trànsits locals, de manera que els nostres cotxes i els de les poblacions veïnes podran accedir més fàcilment a l’autopista o a la carretera, sense necessitat de que tants i tants cotxes es desplacin pels nostres carreres. Volem una Ronda Maresme que sigui el complement d’una mobilitat interna molt més amigable per a la nostra població.

Per guanyar més espai per a aparcaments i altres usos públics, tant a la part alta, com a la baixa. El cobriment de la Ronda al costat de l’autopista donarà a la ciutat un espai en superfície molt més regular i ample que l’actual, i així podrem guanyar places d’aparcament i més espais d’ús públic en el barri de Maricel. I la conversió de la Nacional en Via cívica alliberarà espai per a aparcaments i altres usos públics en el front marí, apart de què també facilitarà l’accés a l’aparcament del Port. Només acceptarem la Ronda Maresme si proporciona a la ciutat més aparcaments i més espais públics.

Per millorar la connexió amb la platja i el port. Aprofitarem l’oportunitat que suposa per al Masnou la Ronda del Maresme per incloure en les obres de conversió de la Nacional en una via cívica la construcció o ampliació de com a mínim dos nous passos subterranis amples que connectin la ciutat amb la platja.

La Ronda Maresme pot ser una oportunitat per al Masnou. No fer res, deixar les coses com estan, vol dir seguir aguantant una Nacional agressiva i una autopista massa sorollosa. Suprimir peatges i prou no garanteix fer la Via cívica ni millorar la situació a baix, però sí que empitjoraria la vida dels veïns de dalt, ja que els afegiria molts més cotxes i més soroll a l’autopista.

Només amb la Ronda Maresme soterrada que defensem hi podem guanyar tots.

– Teniu previst prendre cap mesura per reduir el trànsit a la N-II?
Tenim l’objectiu irrenunciable de convertir l’actual carretera N II en una via cívica, de trànsits locals, amigable per als veïns, que faci més atractiva i oberta al mar la nostra ciutat i faciliti les activitats econòmiques i de lleure. Amb només dos carrils per a la circulació, amb nombrosos passos per a vianants, amb una acera més ample, amb aparcaments i altres espais d’ús públic al llarg de tot el seu recorregut. Una nova façana pel Masnou.

Hi ha un compromís de cessió d’aquesta carretera de l’Estat a la Generalitat, que inclou recursos per finançar les obres necessàries. Vetllarem pel compliment efectiu d’aquests compromisos i, pel damunt de tot, per fer realitat la transformació de la Nacional en una via cívica.

– Has estat mai a l’atur? Vas trigar gaire a trobar feina? Ens pots explicar com et vas sentir?
Si, vaig trigar molt i ho vaig passar fatal per això sé que la creació de llocs de treball ha de ser la nostra prioritat.

– Pots dir-nos tres mesures concretes que prendràs per crear llocs de treball al municipi?

 1. Tirar endavant el centre de negocis i suport a les empreses a la Casa del Marqués.
 2. Promoure i enfortir el comerç local
 3. Potenciar el turisme

– Què li diries a la gent del poble que considera que a l’Ajuntament del Masnou hi treballa massa gent? Teniu pensat reduir el nombre de treballadors i treballadores?
Jo penso que no hi treballa massa gent sinó la necessària, ara bé, també crec que més motivats i millor organitzats els treballadors de l’ajuntament han de poder fer més feina pel poble i això és el que vull.

– Quina estructura organitzativa planteges per millorar l’eficiència de l’Ajuntament?
Enfortir el model gerencial. Promoure una major qualificació professional i donar més responsabilitat als treballadors i treballadores i escoltar-los més.

– Amb quina llengua creus que s’ha de comunicar l’Ajuntament amb el ciutadà?
Català

– Al principi de la darrera legislatura, el ple de l’Ajuntament del Masnou va aprovar les retribucions dels regidors i regidores amb una pujada del 17% respecte dels anteriors 4 anys. A banda del salari fix, també es cobra per l’assistència als plens, juntes de govern,… Coincideixes amb la gent del poble que pensa que els sous dels regidors són excessius?
Primer la pregunta és falsa: hi ha regidors que només tenen un sou i d’altres que només cobren per assistència a plens,…. Ningú cobrar pels dos conceptes.

L’any passat els sous dels regidors/es s’han baixat en un 15%. Ara crec que són correctes. Jo guanyo 2000 euros nets al mes per una jornada de treball que arriba a les 50 hores/setmanals.

– Quan parlem de participació ciutadana sovint ens perdem en discursos abstractes i poc pragmàtics. Pots dir-nos tres propostes concretes en aquest àmbit?

 1. El torn de intervencions de la ciutadania en els plens es farà al principi i no al final com es venia fent fins ara.
 2. Farem reunions periòdiques dels regidors als diversos barris del poble amb les entitats i veïnat.
 3. Defensaré la posibilitat que les entitats poguin presentar propostes i iniciatives al ple

– El Masnou: Poble o Ciutat?
Poble

Defineix-te a tu mateix i a la resta de candidats amb tres adjectius.

 • Marta Neira (PSC):
 • Pere Parés (CiU):
 • Màxim Fàbregas (ICV):
 • Jaume Oliveras (ERC):
 • Carmen Martínez (PP):
 • Francisco Avilés (GIM):
 • Jose Maria Martínez (SI):

No vull contestar aquesta pregunta

– Per acabar, tres preguntes curtes:

 • Un ídol de la infància: Mafalda
 • Tres referents personals: Els meus tres homes, és a dir, el meu marit i els nostres dos fills.
 • Lloc preferit del Masnou: la platja
This entry was posted in Eleccions Municipals 2011. Bookmark the permalink.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: