Cap a on va la sanitat catalana?

Llegeixo l’article del Diari de Girona signat per Alfons Quintà sobre el canvi de model de la sanitat catalana promogut per CiU i PP i em poso a tremolar. Aquest passa per buscar grups sanitaris multinacionals i societats de capital risc i privatitzar-la. Senzill i franc.

Per major informació sobre el tema podeu llegir també l’informe sobre les retallades al sistema sanitari que el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) va publicar dies enrere i del que van poder parlar als Matins de TV3.

El seu informe afirma que l’impacte de la retallada sanitària del govern de CiU per al 2011 és:

  • Disminució de la plantilla global dels centres i serveis d’Atenció Primària en més de 1.000 persones.
  • Reducció d’un 30% del nombre d’hores de professionals.
  • Reducció de la capacitat diagnòstica i per tant de la capacitat resolutiva de més del 16%
  • Disminució de l’equipament, manteniment i inversions a l’ICS del 54,4%
  • Tancament de 56 serveis d’urgències dels centres de salut (CUAP – centres d’urgències d’atenció primària- i PAC – punts d’atenció continuada-)

En aquest sentit, les Consideracions Finals diuen:

L’estratègia de potenciar i dotar mínimament la xarxa d’Atenció Primària, que a partir del 2004 va rebre un fort impuls amb els increments de plantilla, plans de xoc, millora de les condicions laborals, millora dels equipaments dels serveis d’Atenció Primària, va repercutir clarament en la millora dels resultats de salut.

Segons dades del CatSalut (Línies estratègiques i evolució 2004-2009), al 2005 un 39,6 % de les persones amb hipertensió arterial tenien un control òptim, enfront del 47,9% al 2009. De les persones que patien Diabetis un 54,5 tenien bon control metabòlic al 2005, enfront del 64,8% al 2009.

Es va produir una reducció progressiva i constant de les despeses en medicaments prescrits en els centres de salut, la reducció del nombre d’urgències hospitalàries per habitant, i l’estabilització del percentatge de ciutadans que han precisat utilitzar la xarxa hospitalària (7,5%). (Annex 2).

Guanys que van afectar amb millores importants de l’eficiència del conjunt del sistema.

Les retallades indiscriminades i sistemàtiques sense criteris sanitaris raonats estan repercutint sèriament a la xarxa de serveis d’Atenció Primària i, per tant, van deteriorant la quantitat i qualitat dels serveis, el que repercutirà en l’eficiència global del sistema. Estem assistint a un gir en l’orientació del model d’atenció, en contra del que ha afirmat el conseller de Salut en diverses declaracions públiques, que està comportant també un empitjorament històric de les condicions de treball dels professionals.

Compartim l’interès en aconseguir un sistema més eficient i sostenible partint de la base de garantir una correcta atenció als ciutadans. Les actuals mesures no asseguren ni una cosa ni l’altra. I cridem a professionals i entitats que manifestin activament el seu desacord amb les mesures dutes a terme per Departament de Salut, mitjançant l’adhesió formal a aquest document (individual o col. lectiva) i a la seva difusió i debat en els centres de treball.

Tot plegat, fa tremolar i em provoca una reflexió: si ara CiU s’està contenint per que arriben les generals i fa això, que no farà desprès quan tingui via lliure?

Informació facilitada pel meu estimat amic Francesc Casado del Grup Pensament
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: