Documents de Treball – 1: La realitat del Masnou – Economia (1)

La realitat del Masnou – Economia (1)

El maig del 2011 Convergència i Unió va guanyar les eleccions municipals de forma incontestable i el nomenament del nou Alcalde va suposar la confirmació d’una nova coalició de govern entre els partits de CiU i ERC.

El fins llavors Alcalde, Eduard Gisbert, sabia ja que no repetiria al no formar part de cap candidatura el que va permetre, amb mesos d’antelació, dissenyar un traspàs d’informació, dades i competències molt elaborat, a diferència del que va passar el 2003 on no va existir cap.

Efectivament, el traspàs que va fer el govern sortint i l’entrant en matèria econòmica va ser exemplar i segons paraules del propi Birba,
cordial i correcte, per part del govern sortint, l’anterior Alcalde, Eduard Gisbert i el Regidor d’Hisenda, Artur Gual, mentre que pel govern entrant el ja Alcalde Pere Pares i el flamant Regidor de Finances, Llorenç Birba.

A més de l’auditoria encarregada pel govern sortint sobre l’estat de les finances municipals i totes i cadascuna de les circumstàncies financeres exigibles a un equip sortint, l’Artur Gual va lliurar al Llorenç Birba diversos dossiers amb accions immediates de reducció de la despesa: externalització a la Diputació de Barcelona de recaptació de determinats impostos i multes, reducció de determinats serveis que suposaven més de 450.00€ entre ingressos i reduccions de despesa. També van deixar damunt la taula el pla d’austeritat i la proposta de demanda d’un crèdit d’1,5 milions d’Euros així com una pòlissa de crèdit d’un milió d’euros contractada i sense utilitzar.

Evidentment, amb un futur social i econòmic força inestable i una crisi financera molt gran, El Masnou havia fet els deures i podia afrontar el que quedava d’any amb certa tranquil·litat.

La primera mesura econòmica del govern del Masnou format per CiU i ERC, al juliol del 2011, va ser elaborar un document molt crític contra l’estat de les finances municipals. Aquest document –esbiaixat, parcial i molt demagògic– tenia la concreta i precisa voluntat de deixar el
govern sortint com un malbaratador de recursos i assentar, a més, les bases de les polítiques de retallades i canvis en els serveis.

Aquest escrit va ser publicat a doble pàgina a la revista municipal de setembre per a major difusió del mateix.

Era, doncs, un document més polític que tècnic pensat més per justificar el que ja sabien mesos abans que farien i basar-ho no en un acord programàtic dels dos partits sinó en l’herència rebuda que, a més, actuava com a desgast de l’anterior govern.

D’aquesta forma, les acusacions del Regidor Llorenç Birba combinen els adjectius de desori i expansió irresponsable amb crítiques pel fet de tenir contractada una pòlissa de crèdit, disposar d’un pressupost no ajustat a la realitat, engreixar l’estructura de la corporació
municipal
o que el deute és de 17 milions d’euros, per esmentar algunes1

A més, els pretorians del govern aprofitaven altres mitjans per intentar expandir la bola: tot per intentar justificar allò que és injustificable.

Però el que no pensaven era que aquest atac basat en la distorsió interessada els acabaria passant factura.

Primer, recordar-vos que al plenari del 20 d’octubre del 2011 el govern del Masnou va aprovar un gran increment de la pressió fiscal envers la ciutadania del Masnou. Com explicava llavors:

“el Sr. Llorenç Birba, regidor d’Hisenda vol recaptar més de 700.000 Euros per a les arques municipals. Poques explicacions va donar per al gran increment de la pressió fiscal que suposa per a la ciutadania. Poca imaginació per aconseguir recursos sense castigar les butxaques dels contribuents. Poca voluntat de revisar els serveis que tant ha criticat. Per cert, fins no fa gaire el mateix regidor deia al Masnou Viu núm 47 de setembre que “si disminueixen els ingressos, les despeses s’han d’ajustar en la mateixa proporció. No es poden fer volar coloms. Aquest, però, no és l’únic exercici i compromís del nou govern”. Ara ja sabem com acaben els compromisos del govern: ha trigat menys de quaranta dies en desdir-se. O encara pitjor: va dir una cosa quan ja sabia que faria una altre.”

Així és, el govern del Masnou va aprovar un increment de taxes i impostos aclaparador, en contra del que predicaven quan eren a l’oposició i pitjor encara, en contra del que van dir per criticar l’anterior govern, com queda palès al paràgraf anterior.

Continuarà…

NOTES A BANDA:
1)    El Masnou està finançant, juntament amb altres administracions, les inversions realitzades pels governs de progrés des de l’any 2003: 2 escoles bressol, sis noves places públiques, la nova biblioteca, l’edifici vienesos, soterrament de contenidors, nou enllumenat públic, entre altres. Per executar aquestes inversions es va haver de demanar diversos crèdits.
Anuncios

5 Responses to Documents de Treball – 1: La realitat del Masnou – Economia (1)

 1. […] i com comentàvem a l’anterior post La realitat del Masnou – Economia (1), el govern del Masnou va aprovar un increment de taxes i impostos aclaparador, en contra del que […]

  Me gusta

 2. […] recordem el que vam comentat al primer escrit d’aquesta sèrie, La realitat del Masnou – Economia (1), van ser lliurats al govern del Masnou diversos dossiers amb accions immediates de reducció de la […]

  Me gusta

 3. […] la situació econòmica que vam denunciar en els documents de treball sobre la realitat del Masnou (1, 2 i 3) o els gravíssims afers de Ca n’Humet suposaven el topall de la mala praxis política, […]

  Me gusta

 4. […] hem explicat fins a la sacietat en anteriors documents de treball sobre l’economia del Masnou (1, 2 i 3), però si que assenyalarem el govern dels mentiders: Diuen que hi ha un forat de 1.084.000 […]

  Me gusta

 5. […] així, de facto, les mateixes que va presentar a principis d’aquest any i que van suposar un gran increment de l’IBI i de la taxa d’escombraries i la creació de la nova taxa de clavegueram…i que es sumaria a l’abusiu increment de les tarifes de SOREA aprovades per CiU i ERC amb el […]

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: