Documents de Treball – 1: La realitat del Masnou – Economia (2)

La realitat del Masnou – Economia (2)

Tal i com comentàvem a l’anterior post La realitat del Masnou – Economia (1), el govern del Masnou va aprovar un increment de taxes i impostos aclaparador, en contra del que predicaven quan eren a l’oposició i pitjor encara, en contra del que van dir per criticar l’anterior govern.

Un cop aprovats els ingressos, tocava doncs preparar el pressupost municipal, és a dir, les despeses. Semblava que tot estava encarrilat. El passat mes de desembre, però, el govern despertava del seu somni amb una noticia que aturava completament el procés de pressupostos. Els bancs es negaven a finançar el milió i mig d’Euros demanats (1.500.000€).

Segurament, la temptació de culpar l’oposició és gran, però si hi ha cap culpable cal revisar dins el govern: L’escrit del Regidor Birba del juliol suposava un efecte pervers envers la imatge real del Masnou.

I ara, a principis d’any, tampoc els hi renoven la pòlissa de crèdit, aquella que criticava el Sr. Birba però que tant bé els ha anat…

No és estrany que amb el irreal i fosc panorama de les finances baladrejat als quatre vents per l’Ajuntament i en un mitjà oficial, ningú volgués finançar el Masnou. Curiosament, bancs que, per exemple, han finançat altres municipis que si que realment estan en situacions econòmiques pitjors… És el que passa per exagerar, per voler assenyalar els altres com a culpables, en definitiva, per mentir: La desmesura ha actuat com a bumerang …

Tornem, però al plenari del mes d’octubre, tot i que aquesta vegada, però, ens centrarem exclusivament en l’impost de bens immobles, més conegut com IBI.

El govern del Masnou va aprovar un increment del tipus de gravamen general dels immobles de naturalesa urbana del 0,81% al 0,836% que suposaven uns ingressos superiors a 283.000€ argumentant que nomes suposava un increment del 3,2% i que “estava per sota de la inflació1, segons paraules textuals del Sr. Birba. Recordem, a més, que en el mateix plenari es va aprovar la nova taxa de clavegueram i l’increment de la taxa de recollida d’escombraries.

Si a més sumem entre altres la mesura “transitòria i excepcional” que el govern del Partit Popular encapçalat per Rajoy i amb el suport dels seus amics de CiU va aprovar al Congrés dels Diputats el passat gener per incrementar els impostos i especialment l’IBI i que pel fet que la revisió cadastral del Masnou fou de l’any 2001 serà del major impacte possible: aplicació d’un increment del 10% per al 100% dels habitatges del Masnou que sumat al 3,2 anterior es convertirà en un increment del 13,2%.

Al mateix plenari, l’Artur Gual, regidor del PSC, ja va recordar-li la realitat al Sr. Birba respecte la puja d’escombraries, IBI i clavegueram : Només amb aquests tres conceptes: IBI, 283.000 euros més; clavegueram, 233.000 euros; recollida d’escombraries, 146.000 euros més, o sigui, aquests tres ja sumen 660.000 euros, més diferències de bonificacions i altres taxes i preus que s’han tocat, aniríem a l’entorn de 700.000 euros.

Per contra, la previsió del govern en la recaptació dels impostos aprovats, en paraules textuals del Sr. Birba al mateix plenari suposava “un increment net per a l’Ajuntament de 600.000 euros (…) el que genera la nova taxa de clavegueram i el que genera l’IBI”.  Evidentment, aquest diners sortien de les butxaques de nosaltres, els masnovins.

Ara, amb el canvi de les bases aprovat per PP i CiU els ingressos de l’Ajuntament per aquest concepte es veuran molt incrementats, i si amb un increment del 3,2% la ciutadania del Masnou havíem de pagar 283.000€ més, ara, amb una simple regla de tres, amb un increment del 13,2% pagarem la barbaritat de 1.167.375€ de més d’IBI al que haurem de sumar la resta d’impostos i taxes el que suposa un increment d’ingressos per l’Ajuntament del Masnou de gairebé d’un milió cinc-cents mil euros (1.500.000€), el que equival a dos-cents quaranta nou milions cinc-cents setanta nou mil pesetes (249.579.000Pts).

Si tenim en compte que al Masnou hi ha 9.696 habitatges2, fent un repartiment proporcional de la pressió fiscal, cada família del Masnou pagarem 155€ que es sumaran als impostos que ara paguem, quasi bé 26.000Pts més. Ara, quan més difícil és per a les famílies, el govern de CiU i ERC, dona una nova volta de rosca a la nostra butxaca.

Continuarà…

NOTES A BANDA:

1)    De fet, el Sr. Birba no podria guanyar-se la vida com a vident, donat que en el mateix plenari va afirmar que “l’IPC d’aquest any, del 2011, acabarà al 3,4%, una dècima o dues amunt o avall”.  Ara, segons les dades aprovades per l’Institut Nacional d’Estadística el 13 de gener, ja sabem que la taxa de variació interanual de l’IPC al mes de desembre va disminuir cinc dècimes i es va situar en el 2,4%; la taxa anyal d’inflació subjacent és de l’1,5%, dos dècimes per sota de la registrada el mes anterior; la variació mensual de l’índex general es del 0,1% i l’índex de Preus de Consum Harmonitzat situa la seva taxa anyal en el 2,4%, disminuint cinc dècimes respecte al mes de novembre. Tot l’anterior, evidentment, amb dades de tot l’Estat, però si ens referim exclusivament a Catalunya la diferència no és pas gaires: l’IPC a Catalunya va ser del 2,5%.
2)    Font: Idescat, a partir del Cens de població i habitatges de l’INE. Banc d’estadístiques de municipis i comarques

Anuncios

4 Responses to Documents de Treball – 1: La realitat del Masnou – Economia (2)

 1. […] situació econòmica que vam denunciar en els documents de treball sobre la realitat del Masnou (1, 2 i 3) o els gravíssims afers de Ca n’Humet suposaven el topall de la mala praxis política, […]

  Me gusta

 2. […] que al plenari del mes d’octubre, el govern del Masnou va aprovar un increment del tipus de gravamen general dels immobles de […]

  Me gusta

 3. […] hem explicat fins a la sacietat en anteriors documents de treball sobre l’economia del Masnou (1, 2 i 3), però si que assenyalarem el govern dels mentiders: Diuen que hi ha un forat de 1.084.000 […]

  Me gusta

 4. […] El PSC hem votat que no per que entenem que l’increment de tarifes no està justificat i és molt exagerat i les modificacions dels trams generaran increments encara majors que afectaran les famílies del Masnou que ara ja veuen com el rebut de l’aigua s’ha incrementat per la nova taxa de clavegueram que va incorporar aquest govern. […]

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: