(i 2) Anàlisi del resultat de les eleccions Europees 2014 a #ElMasnou

Si ahir feiem l’exercici d’extrapolar els resultats de les europees amb el càlcul d’Hont aplicat a les municipals, ara farem una comparativa entre el resultat de les europees i les darreres autonòmiques.

Les xifres comparatives d’ambúes consultes són:

Grafica01

D’aquesta forma observem que tot i que la participació al Masnou és superior a la mitjana i es situa en un 52,61%, queda gairebé 23% per sota de la fantàstica participació del 2012 que es va situar en un 75,26%. Per tant, la primera dada és que ha anat menys gent a votar.

La segona xifra interessant ens la dona l’abstenció. Al Masnou ha doblat l’abstenció del 2012 quedant-se en una xifra realment impressionant: 8.211 persones amb dret de vot que no ho han exercit.

Les xifres de vots nuls i blancs són, als nostres efectes, anecdòtics.

Si que ens aturarem en el nombre total de vots: hi ha un lleuger increment del cens de gairebé 250 persones.

La comparativa dels vots es fa interessant, i d’aquesta forma podem veure la següent taula:

Grafica02

Podem veure clarament com ha hagut una devallada important en els vots entre una i altre elecció tot i que han passat nomes 24 mesos.

Així per exemple, CiU que va ser la força més votada el 2012 amb un resultat fantàstic de 4.706 vots, pateix una devallada que la fa perdre més de la meitat d’aquest vots i queda com a segona força política per darrera d’ERC.

ERC manté el seu increment del sostre de votants aconseguint la primera posició amb gairebé 500 vots més, éssent la única força que millora els seus resultats.

Un altre que perd la meitat dels seus vots és el PP, que es deixa setzents vots pel camí, el que li fa caure de la tercera a la cinquena posició.

ICV també perd una quants vots, gairebé tres-cents, fet que no impedeix superar la quarta posició obtinguda a les autonòmiques quan va superar el PSC i posar-se com a tercera força en discòrdia.

Ciutadans, força que ara per ara no disposa de representació municipal perd tres-cents cinquanta vots. Igual que les CUP que, tot i agafant com a referent el resultat a les europees de Podemos sembla ser que perd pistonada…

I el PSC?

El PSC continua llepant-se les ferides inflingides a les autonòmiques i mante la seva lenta però inexorable davallada. La caiguda per sota de la barrera psicològica dels 1.000 vots pot pasar-li factura.

La fotografia d’aquestes xifres és aquesta:

Grafica03

Encara hi ha esperança, però. Efectivament, la devallada de la participació ha fet baixar el nombre de vots de cadascuna de les forces –amb excepció d’ERC- però en el percentatge de vots rebuts es denota un lleuger increment en el vot del PSC, que passa del 8,76 % de les autonòmiques del 2012 al 8,97 % d’abans d’ahir…

Qui no es consola és per que no vol.

Quines són les conclusions que extrec d’aquest anàlisi i del d’ahir per a les properes eleccions municipals:

  1. ERC ha consolidat la seva marca i manté un creixement constant i la seva estada al govern del Masnou i el suport a CiU a la Generalitat no li suposa cap desgast. Oliveras enfila l’Alcaldia.
  2. CiU pateix desgast per totes bandes i ha passat de ser la força de referència a la Vila per ser un comparsa d’ERC. Veurem si assumiran el seu rol d’actor secundari.
  3. ICV ha perdut uns pocs vots però manté una digna tercera posició. Si tal i com van dient aconsegueixen sumar a la seva candidatura els vots de les CUP pot donar la campanada. Fins i tot podrien sumar ERC i ICV soles…
  4. El desgast del govern del PP queda palès a la baixada de suport. Ara és la cinquena força i corre els risc de ser fagocitada pel populisme de C’s.
  5. El PSC ha estat assenyalat com a culpable de tots els mals. Però cal reconèixer que el principal enemic del PSC és ell mateix. Calen canvis urgents. Per tornar a ilusionar a la gent primer cal que nosaltres mateixos en tinguem d’ilusió. Ara som com el venedor de llibres que no sap llegir.

Resten nomes 363 dies.

Ah!!! ho oblidava…. Si extrapolem a les municipals el resultat de les autonòmiques de 2012 surt això:

LleiHont

Però això ja no serà…

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: