NO socialista a la Moció de la consulta del 9 de novembre de 2014 al #PleMasnou #ElMasnou #Maresme @socialistes_cat

Avui dijous 22 de setembre érem convocats a les 21 hores en un Ple Extraordinari i urgent amb un únic punt a l’ordre del dia: Posar a votació la Moció per donar suport a la llei de consultes i la convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014.

L’ambient de la sala era monocolor, més de setanta persones , la majoria amb samarretes grogues de la Via o de la V, amb ensenyes independentistes i amb pancartes pro consulta. L’ambient era d’una certa tensió continguda, tot i que el desenvolupament general del plenari ha estat força correcte, amb alguna excepció minoritària.

La votació final ha donat una àmplia majoria a la Moció, sense cap abstenció i quatre vots negatius.

El meu vot ha estat negatiu i per a la seva defensa he utilitzat els següents arguments:

Bon vespre.

Senyor Alcalde, públic assistent. Vaig a defensar el meu posicionament contrari a la Moció.

La  Proposició de llei de consultes populars no referendàries  i  d’altres formes de participació  ciutadana, tal com indica la seva exposició de motius, té com a voluntat «incrementar la qualitat democràtica a través de la posada en pràctica de mecanismes de participació ciutadana, amb la finalitat de fer més propera l’Administració i assegurar que la ciutadania pugui expressar la seva opinió i ésser escoltada en la presa de les decisions que afecten els  seus interessos».

Els socialistes vam votar a favor –divendres passat- doncs entenem que “els seus interessos” fan referència a  qualsevol aspecte de la vida pública en l’àmbit de Catalunya i en l’àmbit competencial de la Generalitat i dels ens locals. Han de saber, doncs, que aquest marc normatiu no te capacitat per convocar la consulta del proper 9 de novembre en el termes en que està expressada.

La pregunta per més que s’afirmi que és un mer acord polític sense transcendència jurídica, planteja  unes  qüestions que ultrapassen les competències de la Generalitat de Catalunya, en afectar directament a l’estructura juridicopolítica de l’Estat espanyol i a la seva configuració actual tal com es dissenya en la Constitució, i, per tant, en tractar-se d’un assumpte de gran transcendència i rellevància polítiques, cosa sense cap mena de dubte evident, l’única via possible per obtenir el parer ciutadà és la d’apel·lar al cos electoral, a la totalitat del cos electoral, i això, en aquest moments i dins l’actual marc constitucional, només pot fer-se per via d’un referèndum tal i com estipula l’article 92 CE.

Hi ha més. La pregunta, tal i com està plantejada no garanteix la possibilitat de tots  els  ciutadans de participar en igualtat de condicions, ja que s’exclou de la segona part de la pregunta a aquelles persones legitimades que hagin respost negativament a la primera part.

La igualtat davant de la llei significa, com tots sabem, que davant de supòsits de fet  iguals la norma no pot imposar conseqüències jurídiques diferents. En el dret de vot  la igualtat significa, precisament, vot  igual, i aquesta igualtat comporta dues exigències: d’una banda, que tots els ciutadans tinguin idèntica possibilitat d’expressar el seu vot i en les mateixes condicions i, d’una altra, que aquest vot ha de tenir el mateix valor a l’hora de computar-lo per determinar els resultats obtinguts.

Nosaltres, els socialistes estem d’acord en una consulta legal i acordada. Canviïn la pregunta, ajustin-la a la legalitat i estarem al seu costat. Ara és impossible.

He parlat respecte del tema que avui ens ocupa i he deixat palès els arguments del meu posicionament. No vull, però, acabar la meva intervenció sense adreçar-me al govern del Masnou. Estic decebut. Decebut amb la manca de sensibilitat demostrada amb la ciutadania del Masnou en la convocatòria d’aquest plenari i és per això que vull traslladar-li el meu rebuig per l’ús partidista d’aquesta institució. Han convocat un ple extraordinari per posicionar-se políticament en aquest tema i en canvi no ho fan per temes realment importants i transcendents pel Masnou: per quan el ple de pressupostos que ara per ara segueixen prorrogats? Per quan un ple per parlar dels greus problemes socials que afecten a la Vila com l’atur, la fam…? Per quan un ple per reclamar a la Generalitat, principal deutora d’aquest ajuntament, els diners que ens deuen? O els que deuen a les entitats del tercer sector, o a les farmàcies? Per quan un Ple extraordinari per parlar de la sanitat? O dels funcionaris que els han quebrat la seva economia amb les retallades?…

Ja us avanço que si els socialistes governem, les nostres prioritats seran afrontar els problemes de les persones, els problemes de la Vila.

Moltes gràcies i bona nit.

Ernest Suñé

3 Responses to NO socialista a la Moció de la consulta del 9 de novembre de 2014 al #PleMasnou #ElMasnou #Maresme @socialistes_cat

 1. Sergi Raimí Mateos dice:

  És millor apostar pel que ens uneix que pel que ens separa.

  Le gusta a 1 persona

 2. Ernest Suñé Nicolás dice:

  Totalment d’acord, Sergi

  Me gusta

 3. […] Podeu llegir íntegrament la meva intervenció al post que vaig publicar l’endemà de la votació: NO socialista a la Moció de la consulta del 9 de novembre de 2014 al #PleMasnou #ElMasnou #Maresme … […]

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: