Per una nova ètica política, dels polítics i de les polítiques aplicades, dedicat a @Rratgeb #Masnou #ElMasnou #Maresme @socialistes_cat #MUNICIPALS2015 #ElCanviPositiu #PSC

Dies enrere vaig tenir l’oportunitat de llegir el document titulat “Governar obeint” i subtitulat “Per un nou codi d’ètica política” que ha estat redactat a partir de material obtingut en debats al llarg de dos mesos entre diverses forces polítiques d’esquerres i en el que han estat utilitzats diversos i molt interessants documents.

El primer de tot, donar les gràcies a hom que vulgui dignificar la política, per que confirma que és veritablement amb la política –la bona- com es poden fer coses. Cal, doncs, defugir de les actituds violentes, sectàries, poc transparents o deshonestes que no aporten res i, en canvi tot ho malmeten. Totes són corrupció.

Doncs be. Aquest document proposa assentar les bases d’un marc ètic propi, o com a mínim una primera pedra, ja que no abasta tot el que voldria, com es reconeix al propi document. Tot i així i lamentablement –i ho dic de tot cor- no aconsegueix la seva finalitat.

I és així per tres raons bàsiques: No és un document que cerqui el consens sinó l’enfrontament, és excessivament indefinit en temes importants i te excessiva utopia en moltes de les seves propostes. I ha, a més, un element més important: La manca d’originalitat.

A finals de l’any 1995, a Gran Bretanya hi havia una gran quantitat d’escàndols econòmics i polítics que van generar un clima de crispació i desafecció envers la política i els polítics. El llavors premier britànic, John Major, va creure oportú encarregar la redacció d’unes normes de conducta per a la vida publica. El president de l’esmentada comissió era el reconegut jurista Lord Nolan, que va donar nom a l’informe, conegut com “Informe Nolan” i del que us recomano la lectura (podeu fer-ho clissant ací). Podeu també llegir també un anàlisi de la propopsta en castellà.

Aquest informe estableix unes normes de conducta per a la vida pública basades en set principis: altruisme, integritat, objectivitat, responsabilitat, transparència, honestedat i lideratge.

 • Altruisme: Els servidors públics deuen prendre decisions únicament moguts per l’interés públic. No deuen fer-ho per a obtenir recompensa material o econòmica per a ells, la seva família o tercers.
 • Integritat: Els servidors públics no deuen exercir activitats exteriors que puguin influir a la seva actuació com a funcionari.
 • Objectivitat: Els servidors públics en el desenvolupament de qualsevol activitat pública, incloent-hi nomenaments públics, adjudicacions de contractes i transferències de fons, la seva decisió haurà d’estar basada en criteris objectius.
 • Responsabilitat: Els servidors públics es deuen sotmetre a qualsevol investigació que es realitzi al seu departament respecte a les seves accions i decisions públiques.
 • Transparència: Els servidors públics hauran de justificar sempre, en la mesura que sigui possible, les seves acciones y decisions i nomes podran restringir la informació quan l’integrés públic clarament així ho demandi.
 • Honestedat: Els servidors públics deuen declarar qualsevol activitat privada que pugui interferir al seu càrrec públic i resoldre qualsevol conflicte de forma que es defensi l’integrés general.
 • lideratge: Els servidors públics deuen promoure i recolzar aquests principis mitjançant l’exercici del lideratge i la exemplaritat.

Aquests han de constituir la base dels codis de conducta de tot el sector públic adaptats a les seves circumstàncies. I així ho hem fet nosaltres.

La candidatura socialista del Masnou per a les eleccions municipals del maig vinent que encapçalo ha establert uns compromisos basats en aquest valors denominat “compromís anticorrupció”, per que creiem sincerament en la política com a mecanisme de millora i canvi de la societat, basat en uns principis nuclears i amb la ferma voluntat de servir a la ciutadania amb lleialtat.

La responsabilitat pública necessita d’una exigència d’ètica i moral i d’un compromís permanent amb la veritat, la transparència i la legalitat en la defensa dels interessos generals.

Aquests compromisos neixen dels treballs previs que han realitzat tant la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) com la Associació de Municipis de Catalunya (ACM) amb els respectius codis de bon govern local.

Podeu llegir el document clissant ací, però els compromisos que adquirim dones i homes que formem ara l’equip de campanya i més tard els que composin la candidatura son:

 • Legalitat. En un sistema democràtic és important garantir que la legalitat vigent serà on s’emmarcaran totes i cadascunes de les nostres accions. No actuarem mai en contra de la legalitat vigent i donarem servei als ciutadans d’acord amb el principi d’igualtat, sense discriminar per criteris d’estatus o riquesa.
 • Ètica en l’administració. Farem promoció i serem garants de la lleialtat institucional, l’ús racional i econòmic dels recursos públics, la determinació dels criteris d’imparcialitat i objectivitat en l’actuació pública i la seva tutela, l’efectiu establiment dels criteris de mèrit i capacitat com a requisits per accedir a la funció pública, la prevenció i denúncia de la corrupció, la recerca constant dels interessos generals, la promoció d’un alt estàndard de formació professional.
 • Ciutadania. Volem ser els representants del poble i, per tant, ens devem a ell. Ens comprometem a actuar sempre amb respecte i atenció als problemes i a donar solucions amb la major prioritat possible. No actuarem mai en contra dels interessos generals de la població.
 • Candidatura del PSC. Formem part de la candidatura socialista i ens devem a les sigles del PSC, partit al que ens vinculem ideològicament i del que defensarem els seus postulats. Els seus membres exerciran els seus deures amb imparcialitat, amb independència dels seus interessos financers personals, declararan els ingressos i béns que puguin ser afectats per la seva activitat pública i s’abstindran de participar en afers en què puguin tenir un conflicte d’interessos. Basarem tota la nostra actuació en els criteris establerts al Codi del bon govern local.
 • Programa electoral. Un programa electoral no pot ser nomes un document que caduqui el mateix dia de les eleccions; ens al contrari ha de ser la guia del nostre projecte, els nostres compromisos. No cercarem acords amb altres forces que suposin accions contràries al nostre programa.
 • Informació. La transparència informativa serà la nostra bandera, pel que ens comprometem a mantenir informada a la població amb la major transparència, pluralitat i imparcialitat. Restarem sempre a disposició per donar explicacions on calgui i a qui calgui.

Ara cal ser coherent i aplicar-ho en el nostre dia a dia.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: