Anàlisi de les eleccions #Municipals2015 al #Masnou #ElMasnou #CanviPositiu #Maresme .@socialistes_cat .@esunen

Captura de pantalla 2015-05-27 a las 8.48.22Captura de pantalla 2015-05-27 a las 8.48.45

Com cada contesa electoral us avanço la meva opinió sobre el resultats electorals al Masnou. Com sabeu, els resultats no han acompanyat gens ni mica al PSC, fet que ha estat una constant al Maresme.

De fet, amb alguna excepció, la majoria de municipis on el PSC era al govern o ostentava l’alcaldia ha suportat el cop amb lleugers descensos mentre que on no hi era al govern ha patit davallades de més del 40% dels vots, com el nostre cas.

Sens dubte, el pacte de govern entre CiU i ERC ha beneficiat a aquesta darrera força més que a la primera. Ells hauran de fer els seus anàlisis respecte als motius que ha permès el sorpasso entre socis de govern, però, al meu entendre la dedicació exclusiva del fins a la data Regidor de Cultura ha estat determinat en aquest tema.

Com ja sabeu, el consistori del Masnou te 21 electes i un cens de 17.673 persones. Diumenge 24 de maig hi van votar 10.494 persones, el que suposa un 59,38%. Hi van haver 70 vots nuls (0,67%) i 217 vots en blanc (2,08%).

Captura de pantalla 2015-05-27 a las 8.49.10
Analitzem, un a un, cadascun dels partits en ordre dels vots obtinguts, de major a menor.

Captura de pantalla 2015-05-27 a las 8.49.28

ERC – AM – MES – AM ↑

Vots obtinguts: 2.843
Percentatge sobre total: 27,27%
Electes: 6

La candidatura liderada per Jaume Oliveras ha trencat amb alguns vells maleficis. Anem a pams…

ERC ha obtingut el millor resultat de la seva història en unes eleccions municipals, aconseguint 2.843 vots i 6 regidors , xifra que tot i superar els 2.829 (8 regidors) de CiU el 2011 i els 2.481 (7 regidors) del PSC del 2007, obté menor representació al haver major participació.

Durant una bona part del recompte, quan la candidatura del PP no arribava al 5% mínim exigit per participar en el recompte d’electes, va tenir 7 regidors.

Per primera vegada, un candidat que ha estat regidor de cultura guanya les eleccions, ja ho van intentar anteriorment dos i no se’n van sortir.

Per primera vegada, un pacte de CiU i ERC al Masnou no acaba amb la fagocitació de la segona per la primera com ja va passar anteriorment, ni amb la descomposició i posterior absorció dels membres d’ERC per CiU.

La seva victòria és, d’una banda històrica, sens dubte, però amb una dependència excessiva de la resta de forces per governar, ja que tot i disposar de diverses opcions molt clares, la seva complexitat dificultarà molt el futur govern.

Tenen varies opcions de suma de govern o, fins i tot, poden optar a governar en minoria cercant acords amb altres forces tot i que la més viable i segura és reeditar el pacte amb CiU.

CiU ↓

Vots obtinguts: 2.262
Percentatge sobre total: 21,70%
Electes: 5

La federació surt molt tocada del seu pacte amb ERC. Ha perdut l’àmplia i còmoda majoria que disposava i ha quedat relegada a la segona força. Com he dit abans, haurà de ser la pròpia CiU la que analitzi i detecti els motius que l’han dut a aquesta situació, però avançaré algunes de les causes que jo crec…

La feblesa de CiU va quedar palesa en tant bon punt la seva número dos va abandonar el govern: ni van ser capaços que retornes l’acta i, per tant, van perdre la còmoda majoria i, a sobre, els seus socis els van castigar arrabassant-los la regidoria de joventut, una humiliació pública que no va passar desapercebuda a ningú.

La voluntat de l’Alcalde de compaginar la feina en el sector privat amb l’Alcaldia ha impedir que hi fos moltes vegades present en decisions que, sense ser importants o urgents si que eren transcendentals per a la gestió diària del municipi, responsabilitats que van acabar essent assumides pel Jaume Oliveres que va acabar actuant d’alcalde de facto.

Els continus i reiterats desplantes del seu soci de govern no van ser mai aturats ni acotats per CiU, desconec si per manca de lideratge o per desconeixement. L’únic moment de suport en bloc que CiU va rebre per part del seu soci, sens dubte, va ser pel tema de l’ACM que al final va quedar en un no res però que, de ben segur, va ser un dels més durs per l’Alcalde. A la resta de temes els socis no sempre han actuat amb l’honestedat i honradesa que s’espera…

Poden facilitar un govern còmode ja que sumen 11 regidors amb ERC tot i que, vista l’experiència és possible que algú s’ho pensi i decideixin restar a l’oposició.

Una opció més remota, complexa i difícil d’explicar seria un pacte amb altres forces que els donés l’Alcaldia (quatre forces com a mínim), retornant a ERC el que va fer l’any 2003 quan va permetre que Eduard Gisbert del PSC amb 5 regidors fos alcalde per davant de la força més votada que va ser CiU amb 7 regidors; pacte dissenyat pel propi Jaume Oliveras.

C’s ↑

Vots obtinguts: 1.258
Percentatge sobre total: 12,07%
Electes: 3

Admirable tot i que gens sorprenent l’entrada de Ciutadans al consistori del Masnou.

Admirable per que les mateixes persones han fet una transició en vuit anys del PP, a defensar la plataforma no política de la Nebreda (que va acabar a CiU), a defensar els colors d’un partit d’àmbit local (GIM) i per acabar a la franquícia d’Albert Rivera i triomfar de nou. Segurament que la capacitat d’en Frans Avilés ha estat determinant tot i que vaig constatar personalment que molts vots a aquesta força desconeixien qui era el candidat, el que denota que el creixement ha estat en bona part per l’efecte Rivera.

Gens sorprenent donada la deriva a la baixa dels partits que s’ha nodrit, principalment PP tot i que també ha gratat del PSC.

En cas que CiU entri al govern amb ERC quedaran com la força amb més representants de l’oposició i tancaran els debats als plenaris.

Darrerament hem sabut que des de la central de Ciutadans han estat donades instruccions concretes deixant de banda qualsevol possibilitat d’entrada al govern tot i que no es descarten pactes puntuals.

CUP – PA ↑

Vots obtinguts: 1.231
Percentatge sobre total: 11,81%
Electes: 2

Molt bon resultat que hagués pogut estar millor d’haver tret uns quants vots més. El vot del jovent i de la indignació ja te portaveu, sens dubte. La candidata de les CUP, Sandra Miras, ja va deixar palesa la seva capacitat en el debat que va tenir lloc a Gent del Masnou.

ICV – EUiA – E ↓

Vots obtinguts: 1.081
Percentatge sobre total: 10,37%
Electes: 2

Tot i baixar poc més de 100 vots la penalització ha estat severa al perdre un dels tres regidors que mantenien el passat mandat.

L’incombustible Màxim Fàbregas es manté a la primera línia política i, gairebé, sense perdre els seus votants.

PSC – CP ↓

Vots obtinguts: 971
Percentatge sobre total: 9,32%
Electes: 2

Una derrota sense pal·liatius. El PSC ha estat el partit que més vots a perdut de tots els partits que perden, tant en número amb 728 menys, com en percentatge amb un 43% menys respecte les passades eleccions municipals.

Aquest resultat suposa la pèrdua de dos dels quatre regidors que vam aconseguir les darreres eleccions així com deixar d’esser la força amb més representació de l’oposició.

Com a candidat ja vaig manifestar la meva voluntat a seguir tot i la davallada i vaig exposar clarament les raons.

PP ↓

Vots obtinguts: 561
Percentatge sobre total: 5,38%
Electes: 1

Una altre força clarament derrotada i que, durant una bona part de la nit electoral, no assolia el 5% mínim per poder ser tinguda en compte en el repartiment d’electes. Li ha anat de ben poc…

Anuncios

One Response to Anàlisi de les eleccions #Municipals2015 al #Masnou #ElMasnou #CanviPositiu #Maresme .@socialistes_cat .@esunen

  1. […] passat 27 de maig avançava un primer anàlisi sobre el resultat de les eleccions que complementava el post que havia fet l’endemà de la jornada […]

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: