Més sobre les eleccions municipals al Masnou. I ara que?

El passat 27 de maig avançava un primer anàlisi sobre el resultat de les eleccions que complementava el post que havia fet l’endemà de la jornada electoral.

A la reunió política que vam tenir el membres de la Comissió Electoral dilluns 25 a la seu del PSC ja vam assenyalar els principals factors del resultat:

  1. El fet de no haver entrat al govern el 2011 ens impedit tenir major presència tot i haver treballat força durant el mandat. A la majoria de municipis on el PSC governava o ostentava l’alcaldia ha aguantat força el cop mantenint els resultats.
  2. La imatge de la marca PSC en particular i de les velles polítiques en general.
  3. La agressiva campanya que s’ha fet des d’ERC juntament amb excompanys que han donat pública i explícitament suport al candidat Oliveras. Especialment dolorosa ha estat la participació directa i activa d’Eduard Gisbert (tot i la seva promesa de no fer-ho) tant al Bell Resguard com a Ramon y Cajal, el que ens ha llastrat moltíssim en els nostres fons de votants.

En aquesta reunió també es van donar les claus del posicionament del PSC.

Aquest anàlisi és coincident amb l’article que Sergi Amat va fer al diari digital Maresme 24M i que podeu llegir ací.

I ara que?

Tal i com vam comentar, cada vegada sona amb més força un acord ERC – CiU, tot i que des de la federació es temen les conseqüències ja que si amb tres ha hagut sorpasso, amb l’alcaldia por suposar la pràctica desaparició.

Si la decisió es pren única i exclusivament en clau política, possiblement la decisió més intel·ligent seria seguir la tàctica que ERC ha utilitzat amb el govern de la Generalitat: suport extern. Això permetria a CiU garantir que la força més votada ostentes l’alcaldia i gestiones un govern en minoria amb l’obligació d’una negociació continuada tot i que la federació mantindria un pes específic com a soci alhora que lideraria l’oposició.

Cert és que ERC podria cercar altres majories externes per a determinades polítiques més “d’esquerres” ja que podria sumar els vots de les CUP, ICV-EUiA i PSC que sumen sis regidors i que conformarien una altre majoria que els permetria governar amb comoditat, segons els convingués.

La pregunta és: Podria aquesta altre majoria conformar un govern “d’esquerres”? La resposta no es no, però la dificultat és extrema, tant que es fa difícil imaginar-ho.

No és el mateix sumar majories en temes puntuals de municipi on poden coincidir forces d’ideologies diferents que conformar un govern estable amb dogmes i visions municipals tant distanciades.

Altre visió

Aquestes no son, però, les úniques visions de la jornada.

Precisament, en la lectura d’anàlisis i teories he llegit un bon article de Xavier Vidal-Folch on suggereix que la comparació dels resultats del 24 de maig no es faci amb les municipals de 2011 sinó amb les darreres Europees i el 9N, ja que la clau de volta d’aquestes eleccions ha estat, també, el sobiranisme (recordem el lema d’ERC #NOUPAIS).

D’aquesta forma, en una primera comparativa entre les europees i municipals observem que pugen ERC, C’s, ICV i PSC i baixen CiU i PP. Les CUP no van participar a les eleccions europees.

I si comparem la suma de vots de les opcions sobiranistes a les municipals amb els resultats del 9N veurem que si sumem els vots de les opcions que han manifestat activa i públicament su aposta per la indepèndència (ERC + CiU + CUP)  sumen un total de 6.336 vots, mentre que el 9N hi van votar Si-Si 7.729, xifra que no s’asoleix ni incorporant els vots d’ICV-EUiA (que és molt sumar).

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: