L’Alcalde anul·la els vots de 10 regidors al #PleMasnou

El Ple va començar amb una dura intervenció de veïnes representants del Bell Resguard que criticaven la manca de manteniment i l’abandonament del Parc del Llac, aportant fotografies de la darrera tortuga morta. La resposta del govern, tècnica per part del Sr. Fàbregas i desafortunada pel to i les formes de l’Alcalde, com jas ens te acostumats.

El primer problema el vam tenir quan el govern va proposar inacceptar unes al·legacions presentades per aquest regidor, basant-se en una sentència de la sala del contenciós administratiu del TSJ de Madrid, però obvien que hi ha dos sentències del Tribunal Constitucional que coincideixen en determinar aquesta legitimitat.

A més vaig recordar que les normes cal interpretar-les de forma raonable i raonada, sense ombra d’arbitrarietat ni error, en sentit ampli i no restrictiu, defugint del rigorisme i formalisme excessiu i amb conseqüències desfavorables o desproporcionades respecte a la finalitat i conseqüències.

El Ple, sobirà, va acceptar els meus arguments i majoritàriament hi va votar a favor. Però ací va començar els problemes.

Al haver estat admeses impedia que es pogués realitzar l’aprovació definitiva del Pressupost del punt següent fins que aquestes no es resolguessin en un termini màxim d’un mes i pel Plenari municipal, i per tant vam demanar que el punt següent fos retirat de l’ordre del dia.

Però el Secretari de la Corporació, en una interpretació retorçada va dir que les al·legacions serien respostes mitjançant silenci administratiu i que es podia passar al punt següent.

Vaig refermar el nostre criteri en la Sentencia de TS, Sala 3ª, de lo Contenciós Administratiu, 13 de Febrer de 2015 que diu que “una vez aprobado inicialmente el proyecto, el Pleno decidirá soberanamente sobre las reclamaciones formuladas, si las hubiere”.

També, respecte el silenci administratiu adduït pel Sr. Secretari vaig rebutjar la possibilitat donat que la decisió no l’hauria pres el Plenari sinó el govern, en una clara assumpció de competències que no pertoquen; a més, tècnicament aquesta no es produiria fins que hagués transcorregut el període de 30 dies que hi ha per resoldre les al·legacions i aquestes no haguessin estat respostes.

Vaig recordar el Sr, Secretari que no es poden interpretar les normes de forma que sigui millor per a l’administració no complint el seu deure que complint-lo. El Ple te el deure legal de dictar i notificar la resolució en termini i així ho indiquen les sentències del TC 188/2003 i 52/2014, doctrina que ha estat assumida per la jurisdicció ordinària.

També vaig recordar la Legislació Catalana de Transparència que estipula que la norma és que el Silenci Administratiu sigui positiu i nomes serà desestimatori, d’acord amb el que disposa l’article 35.1, en els casos excepcionals i concrets, per a cert tipus d’informació regulats per una norma amb rang legal.

Tot i així, l’Alcalde va decidir tirar pel dret i dur a aprovació la proposta d’aprovació definitiva del Pressupost general 2018.

Abans de votar vam demanar que quedés damunt la taula per manca d’informació suficient per resoldre, donat que no hi havia resolució de les esmenes, element administratiu necessari, però l’Alcalde es va negar posar-ho a votació per que ell entenia que l’expedient era complert, fet que va ser reafirmat pel Sr. Secretari.

Abans de votar vam manifestar que la interpretació que es fa a l’informe conjunt del Secretari i Interventor de l’article 197 bis 8è en el sentit que “els regidors que haguessin votat en contra de la qüestió de confiança tindrien dret a votar en contra de les al·legacions i que el seu vot fos vàlid, mentre que un vot contrari d’aquests regidors a l’aprovació definitiva del pressupost hauria de ser considerat nul conforme a l’article anterior”, pel nostre grup queda evidenciat que l’article 197 bis 8è parla dels regidors que haguessin votat A FAVOR de la moció i pretenguessin canviar ara el vot. En cap cas afecta els electes que van votar NO abans.

Es va procedir a la votació del pressupost i amb els vots a favor d’ICV i ERC, abstencions de les CUP i PP i en contra de PDeCAT, C’s i PSC i aquest va quedar rebutjat per la majoria del Ple, però l’Alcalde va declarar nuls els vots de les forces que van votar que no i va dir que quedava aprovat.

1 Responses to L’Alcalde anul·la els vots de 10 regidors al #PleMasnou

  1. […] setmana passada us vaig explicar que en el transcurs del plenari municipal, per a la resolució del punt 13 de l’ordre del dia sobre la inadmissió de l’al·legació […]

    Me gusta

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.