¿Tiene límites la libertad de expresión?

El debate abierto por la consulta popular de arenys de munt a removido muchas conciencias y ha generado un debate que ha ido más allá de lo deseable. Para unos pocos, el mero conocimiento que hay quién discrepa abiertamente y sin ambajes sobre su idea de Catalunya o que no supone problema alguno aceptar su estima por España, les ha removido la conciencia y han pasado de la mera discrepancia al insulto y la amenaza grave.

De esta forma, por el contenido de mi post Resposta al post L’eix espanyol (La Falange-Ciudadanos-PP-PSOE) que fue una respuesta a un escrito realizado en la web independentista Bloc Gran del Sobiranisme titulado L’eix espanyol (La Falange-Ciudadanos-PP-PSOE).

Dicha aportación ha provocado adjetivos críticos que podríamos calificar de leves sobre si necesito clases de ortografía por que escribo peor que una niñas de primaria y me recomiendan que por mi bajo nivel intelectual  debo volver a secundaria. Hay quien con cierta ironía me agradece el post y anima a seguir por este camino ya que facilito el trabajo para convencer a más gente, mientras que la mayoría cae de bruces en la catalogación burda, que deja retratada a la persona que la emite, como nacionalista español, charnegotocho, demagogoanalfabetounionistamamporrero, españolito inútil y creído, etc. Pero no se quedan en mi persona, no. Los insultos, ofensas y ataques se dirigen tambien hacia mi partido, el PSC, al que califican del partido del robo, el etnocidio y la màfia ètnica y al presidente Zapatero al que acusan de haber enviado la justícia española y a la Falange para intentar ahogar al pueblo catalán.

Pero todo esto no tiene mayor importancia. Este es un blog abierto en el que se aceptan todas las aportaciones y no se censura ninguna, por muy hiriente que sea. Pero todo tiene un límite.

De esta forma, la persona que se identifica como Marc Pérez, en una respuesta enviada el 24-09-2009 a las 23:55 dice que: «Zapatero i Chacón amics de la Falange i de Franco. Violents; com ETA.» (Zapatero y Chacón amigos de la Falange y de Franco. Violentos; como ETA.)

Xavier Borràs, en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 11:32 dice que: «els qui volem la independència no acceptem aquesta “democràcia” ni el seu ordenament jurídic.» y «(…) farem el que calgui, per vies no-violentes, per aconseguir-ho. Caigui qui caigui i peti qui peti.» (Los que queremos la independencia no aceptamos esta «democracia» ni su ordenamineto jurídico. haremos lo que haga falta, por vías no violentas, para conseguirlo. Caiga quién caiga y reviente quién reviente.)

Quico Ventalló, en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 11:53 acusa al PSC de ser «els del terrorisme del GAL, de les mans tacades de sang, de la corrupció, del cop d’estat “legal” a Euskadi, de l’incompliment de les lleis, de les campanyes de linxament de Carretero i Laporta, de les intoxicacions mitjançant El Psoeriódico, TV3, Nicaragua Rádio….» (los de los terroristas del GAL, de las manos manchadas de sangre, de la corrupción, del golpe de estado «legal» en Euskadi, del incumplimiento de las leyes, de las campañas de linchamiento de Carretero y Laporta, de las intoxicaciones a traves del Psoeriódico, TV3, Nicaragua Radio….)

Un de Teià, que no tiene valor para identificarse, en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 14:54 se despacha diciendo que: «opino que el PSC és un partit format per venuts, malalts d’auto-odi i arreplegats a parts iguals. Si a nivell personal em sembla vostè un imbècil integral, el fet que escrigui des de la seva condició de regidor del Masnou em fa venir fins i tot basques. Que el Masnou estigui governat per forasters assaltants com qualsevol poble deprimit de l’extrarradi gairebé em fa plorar.» (opino que el PSC es un partido formado por vendidos, enfermos de autoodio y arrejuntados a partes iguales. Si a nivel personal usted me parece un imbecil integral, el hecho que escriba desde su condición de concejal del Masnou me provoca arcadas. Que el Masnou este gobernado por forasteros asaltantes como cualquier pueblo deprimido del extraradio casi me hace llorar).

Pere, elevando el nivel de la amenaza, en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 17:52 dice que «quan siguem independents, l’escòria com tu ho tindreu clar.» (Cuando seamos independientes, la escoria como tu lo tendreis claro).

Feixista, haciendo honor a su apodo (Fascista) , en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 17:55 dice: «Tu sí que ets un arreplegat, un mediocre que no sap escriure, un frustrat, un traumatitzat que es deu passar una hora per escriure un carta infumable. Tu sí que ets un feixista, botifler, renegat. Ja et dic ara que te n’aniràs al jutjat«. (Tú si que eres un arrejuntado, un mediocre que no sabe escribir, un frustrado, un traumatizado que debe pasarse una hora para escribir una carta infumable. Tú si que eres un fascista, botifler, renegado. Ya te digo ahora que irás al juzgado)

Carallot, de forma simple, en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 17:56 se despacha con «Ja tens el teu minutet de glòria, imbècil. » (Ya tienes tu minuto de gloria, imbécil)
 
Andreu Miró, de Lleida, en una respuesta enviada el 25-09-2009 a las 18:33, no se anda con ambajes y dice que «PSOE igual a Falange» que no necesita traducción….

Gràcies Arenys, sobrepasando tambien el límite de lo aceptable, en una respuesta enviada el 26-09-2009 a las 7:32 dice que «amb la cara de capullo que tens és normal que diguis aquestes bajanades. Ves-te’n a viure a España i deixan’s tranquils. Suposo que és el cognom el que et fa dir aquestes tonteries. Ai els Sunyer, quan us vau passar a dir Suñé… em recordes tant al Serrano Suñé! INDEPENDÈNCIA«. (Con la cara de capullo que tienes es normal que digas estas tonterías. Vete a vivir a España y déjanos tranquilos. Supongo que es el apellido el que hace decir estaqs tonterías. Hay los Sunyer, cuando os pasasteis a llamar Suñé… me recuerdas tanto a Serrano Suñé! INDEPENDENCIA)

La mayor perla de los insultos y amenazas que he recibido a consecuencia de tener una opinión diferente se la llevan las respuestas aparecidas en otro post mío titulado La hemeroteca de La Vanguardia, en la que un tal Pere, en estradas realizadas el dia 25-09-2009 a las 21:23 y a las 21:32, sin tapujos ni ambajes lanza las siguientes frases:

Ets un fill de la grandíssima puta i m’agradaria que la teva filla, si la tens, es morís als teus braços, cabronás. Ara, si vols, pots fer servir aquest comentari per fer-te una micala víctima davant del teus amos de madrid, així t’estalviaràs de xupar-los la polla… almenys aquesta setmana.

Eres un hijo de la grandísima puta y me gustaría que tu hija, si la tienes, se muriese en tus brazos, cabronazo. Ahora, si quieres, puedes hacer servir este comentario para hacerte un poco la víctima delante de tus amos de Madrid, así te ahorrarás chuparles la polla… por lo menos esta semana.

Per cert, he vist el teu retrao a la web i fots una cara de pedòfil fastigós que no l’Hereu. És ben bé que aquests fills de puta socialistes sou uns degenerats i una babosos. Tanco els ulls i us veig a tu, a l’Hereu i a l’Iceta doant-vos pel cul en fila índia. Rebenta, botifler de merda. Por cierto, he visto tu retrato en la web y haces una cara de pedófilo asqueroso mayor que el Hereu. Queda claro que estos hijos de puta socialistas son unos degenerados y unos babosos. Cierro los ojos y te veo a tí, a Hereu u a Iceta dándoos por el culo en fila índia. Revienta, botifler de mierda.

Ante esta situación no me resta más que tomar las siguientes decisiones:

  1. Las respuestas que se hagan a mis post dejaran de ser inmediatas y deberan, además de identificarse correctamente, ser validadas con antelación a su publicación. Respeto todas las opiniones pero no acepto ni tolero los insultos, amenazas y las burlas crueles xenófobas, homófobas y agresivas que perviertan los debates.
  2. Lamentablemente para los que se han excedido en estas páginas el lunes 28 de septiembre pondré en manos de mi abogado los datos suficientes y necesarios para actuar legalmente en aquellos casos que sea posible. Para que no quepa duda WordPress recoge, además de los datos voluntarios que hayan podido introducir -com mayor o menor veracidad- las IPs desde el lugar en que se emitieron las respuestas. Si han sido de un sitio público posiblemente sea dificil acusar a nadie pero como alguien lo hubiese escrito desde su casa la justicia actuará con todo su peso.
  3. Afirmar que los insultos, amenazas y ofensas suponen una pequeña parte de las aportaciones que se han realizado al post y que la mayoría, pese a mantener discrepancias evidentes o manifestarse con cierta dureza, lo han hecho desde el respeto por lo que en ningun caso debe entenderse las manifestaciones arriba expuestas como el pensamiento mayoritaria. Se trata de una minoría sin más importancia.
  4. Me ratifico en mi posición. Amo catalunya, es la tierra en la que he nacido y han nacido mis hijos. Es una tierra agradecida, con mucha personalidad. Ha acogido desde tiempo inmemorial a todo aquel que ha venido a trabajar, a construir, a sumar. Y es desde mi querencia por Catalunya que queda patente mi amor por España. Y viceversa.

19 Responses to ¿Tiene límites la libertad de expresión?

  1. Ruben dice:

    Sr Suñe, comparto y aplaudo sus resoluciones. Por otra parte a mi entender la libertad de expresion no debe de tener límites, lo que no debe de tener límites es la responsabilidad que de ellas se desprendan, insultos, amenazas, injurias, y todas aquellas falsedades objetivas que atenten contra la dignidad de la persona deberían de ser fuertemente sancionadas.

    Me gusta

  2. Respuesta a Ruben:

    Agradezco tus palabras. Las de ahora y las anteriores. Siempre es bueno saber que uno no camina solo.

    Me gusta

  3. socialistarafa dice:

    Amigo Suñé:
    Te apoyo en tu decisión de tomar medidas para evitar los insultos y las posibles amenazas y si tu abogado considera que son delictictivos los comentarios que he leído en tu post «La hemeroteca de La Vanguardia», harás bien en poner la correspondiente denuncia.
    La libertad de expresión tiene sus límites, que están en el respeto a las personas que no opinan lo mismo que uno.
    No quiero ni imaginarme ni un minuto que sucedería si alguna persona de las que te ha insultado, tuviera poder político, que haría contigo y con los que opinamos como tú.
    Tienes mi apoyo personal, ya que para mi las ofensas que te han hecho no tienen perdon, he sentido repugnacia.
    ¡Animo!
    Rafa Sainz

    Me gusta

  4. marc123456 dice:

    Per fi! He patit un petit viacrucis per poder escriure. Doncs jo vull donar-li la meva opinió sobre el tema de que vostè diu que tant feixistes són els de la Falange com els que organtizen la consulta d’Arenys. Miri, només hi ha dues explicacions: o vosté és una persona mentidera, manipuladora, miserable o bé és una persona amb greus mancances d’establir relacions de conceptes mentals (allò de si A és B, B és A etc.). Si vostè se sent identificat en el primer cas és bastant inútil que segueixi llegint aquest post, bàsicament perquè algú humanament miserable difícilment serà capaç d’acceptar una crítica en la seva manera de pensar (i aquesta intolerància a la diferència de pensament és un tic típicament feixista). Si vostè se sent identificat en el segon cas miraré d’aclarir uns quants conceptes. Feixisme és intolerància. Feixisme és imposar pensament únic. Hi ha feixistes independentistes? sí. Hi ha feixistes unionistes? també. Democràcia és donar representativitat a les diverses formes de pensament dels ciutadans, i on bàsicament domina la ideologia que la majoria de ciutadans expressen en vots. Hi ha independentistes demòcrates? sí. Hi ha unionistes demòcrates? sí. En democràcia la gent assisteix lliurement a la votació i tria lliurement el sentit del seu vot. I això passa en els referèndums de l’OTAN, de la Constitució Europea i de l’Estatut. I també estem parlant del mateix cas quan un municipi fa una consulta als seus ciutadans ja sigui per canviar el color dels fanals, o per tapar o deixar destapada una riera (del Maresme, per exemple). Això és democràcia. I la consulta d’Arenys és democràcia (no oblidi que 61 persones van participar en la consulta votant no!). Bé, doncs si vostè ha entès que la consulta d’Arenys és un acte de democràcia no s’entèn que vostè afirmi que els que organitzen aquests actes siguin feixistes. Oi que potser ara s’adona que en el seu raonament hi ha quelcom que grinyola? Per últim, li vull transmetre que entenc que ningú ha de ser insultat pel fet d’expressar allò que pensi. Però vostè també entendrà que la seva afirmació provoca un rebuig i un enuig molt gran a molta gent, i no pas per l’afirmació en si, senyor Suñé, sinó perque afirmar el que afirma només és possible si vostè és una persona mentidera, manipuladora i humanament miserable o bé que vostè sigui una persona amb certes mancances d’estructura mental. És una afirmació com aquella de que «el castellano nunca fué lengua de imposición» o com els que afirmen que l’holocaust és un invent creat pels jueus. I què vol que li digui, qui sembra vents recull tempestats. També podria ser que li agradès això d’estar al «centre» de la tempesta, potser la seva personalitat ho necessita. No ho sé, jo no el conec personalment, vostè sap millor que jo si això últim que dic és veritat o si és una bajanada. Per cert, que quedi clar que jo no entenc que l’hagi insultat o res semblant, però com que abans he llegit que està preocupat pels missatges que li arriben i que pensa emprendre les accions legals que pertoquin, si ho creguès necessari jo ja m’identifico (a fi d’estalviar-li feina). El meu nom és Marc Renau Meier, i el meu DNI és el 52598648V. En fi, jo ja he escrit el que volia escriure, només desitjo que tingui una vida tranquil.la i que mediti ja sigui sobre la seva persona o sobre la lògica de conceptes. Adèu!

    Me gusta

  5. marc123456 dice:

    Sr. Suñé, a veure, jo a vostè no el conec personalment, però he llegit el seu post que parla d’Arenys de Munt i em sembla que hi ha detalls que no sòn tant petits que ignora completament (cosa que és greu) o que manipula intencionadament (cosa que és tant o més greu que la primera). Pel poc que jo sé en la votació sobre la consulta d’Arenys ni es va fer servir el cens electoral ni el llistat del padrò d’habitants d’Arenys. En el DNI de qualsevol ciutadà espanyol s’hi pot llegir una adreça, un domicili al qual està inscrit. Això per si sol ja és vàlid per demostrar que un és veí d’Arenys de Munt. I utilitzant el DNI no es fa res irregular ni res tant terrible ni horroròs com ara agafar el paper del padrò d’habitants d’Arenys. Sobre el malgastament de diners, honestament, em sembla que no hi toca. El desplegament humà va ser a base de voluntaris (i els voluntaris no cobren, ho sap això?) i pel que sé l’única implicació pública de l’Ajuntament d’Arenys amb la consulta va ser la cessió de l’edifici de l’Ajuntament per a poder celebrar-hi la consulta (decisió municipal que vostè deu saber que la justícia va vetar). Si en alguna cosa era necessari gastar-se diners jo entenc que els devia posar la PDD. Li repeteixo que és ser una mica …(posi l’adjectiu que vulgui) pensar que la consulta d’Arenys costès diners públics a l’Ajuntament. Aquesta idea que vostè difon s’hauria de fonamentar i demostrar. Si no ho pot fer, calli siusplau. L’altre argument és tant suat que ja cansa de rebatre’l. Primer diu que Arenys de Munt està fatal de diners (ah caram, sí que té coneixements profunds de l’economia del municipi, desconeixia aquesta faceta seva) i que quin sentit té gastar-se més diners públics en una cosa com és la consulta del dia 13 de setembre. Primer, li repeteixo, hauria de demostrar més que afirmar alegrement, que s’hi han gastat diners públics. Això d’entrada. I segon, si aquest és l’únic argument que dona per criticar la consulta, honestament, li demano un exercici de coherència i que critiqui públicament les campanyes institucionals fetes i pagades amb els diners de tots del «ViscA Barcelona». O vostè és un home íntegre i coherent o les seves paraules sòn fum i façana, senyor Suñé. Sobre de que aquests no sòn els problemes de la gent dues coses: 1 curiosament molta gent d’Arenys va anar molt motivada a votar. Això és la demostració empírica que, com a mínim a Arenys, hi ha molta gent que el fet nacional i el tema de la llibertat de decidir sobre què som i què volem com a poble SÍ que li interessa. 2 hi ha un aspecte que potser per ignorància o per malícia desconeix o vol desconèixer: l’estat espanyol és extremadament injust des d’un punt de vista fiscal amb els catalans (i sí senyor Suñé, també amb vostè). Això és un fet que no sòc jo qui ho afirma i ho coneix, sinó algú tant poc sospitòs de ser un «faixista» com vostè escriu com ara el conseller Castells. Per molta gent que té interès en estar informats sobre el dèficit fiscal (vostè això no li deu interessar gaire m’imagino) el dret a decidir sobre la independència o no de Catalunya és clau per, o bé renegociar el model, o bé per trencar-lo del tot. I el dèficit fiscal ens toca a tots les butxaques. Una altra consideració: malauradament és cert que té un nivell francament justet d’ortografia catalana. Jo no sòc en Pompeu Fabra, però és que jo no sòc un home de la «cosa pública». L’animo a que fagi un esforç i que ho corregeixi, perquè francament, a l’any 2009, desprès de més de 30 anys de la mort de Franco, costa d’entendre que algú que accedeix a un càrrec públic tingui aquestes deficiències lingüístiques. Sap, el que li diré és bastant desagradable, però és el que penso, honestament: és molt i molt simptomàtic que vostè tingui un nivell cultural català justet (almenys lingüísticament) i que sigui militant del PSC. Ja sé que el que dic és lleig, però veient el panorama dels dirigents del PSC, la veritat, aquest fet no em sorprèn gaire. I això està íntimament lligat amb altres aspectes. Però per ara ja m’he enrollat massa. Bona nit!

    Me gusta

  6. marc123456 dice:

    Hola! Bona nit senyor Suñé! Cada vegada que l’escric l’estic coneixent millor i millor perquè fins ara no ha permès que es publiquèssin els meus posts. I seria molt interessant (i un acte d’hipocresia) que ara no em censurès aquest, precisament per fer-se el tolerant i mostrar que també permet publicar posts de gent que discrepa del seu pensament. Quina és la conclusió que en trec? Que aquest bloc seu no és un fòrum, o un punt de diàleg, sinó d’exaltació de la seva persona, del que vostè diu i fa. Vostè no té cap interès en utilitzar el seu blog de cap manera que no sigui publicar mostres de suport i tota la pesca. Qui no combregui amb vostè no li interessa. Ei, i que això és legítim, eh? això és el seu blog i vostè pot fer-hi el que cregui convenient. Però desprès no vengui la imatge de progre demòcrata que escolta a tothom, perquè no ho és. Posats que l’escric també m’agradaria transmetre-li una reflexió sobre les seves afirmacions de que qui organitzi una consulta municipal és un feixista. Ara m’extralimitaré d’allò que és objectiu i li transmeto les «sensacions» que em dòna llegir el seu post (en catanyol) del 23 de setembre. No em costa gaire interpretar que vostè té un sentiment d’heroicitat en reafirmar-se en que tant feixistes sòn els de la Falange com els de la consulta, sobretot quan escriu «Aquesta resposta la publico, a més, en el meu blog». Aquesta visió de «osti tu, quin paio més valent que diu aquestes coses!» em demostra que té un ego relativament desequilibrat. O de rebequeria, com els nens, que protesten tinguin o no tinguin raò, i la manera de fugir-ne és insistir-hi. La resta d’aspectes que m’agradaria comentar-li ja li he comentat en els posts anteriors, i ara em repetiria. Dòno per fet que no publicarà aquest post, ni els dos anteriors, però almenys vull que sàpiga que em prenc la molèstia d’escriure-li per a que almenys sàpiga que almenys un servidor discrepa profundament del que considera que sòn mentides i difamacions sense fonament. Apa, a reveure, encara que vostè no ho desitgi.

    Me gusta

  7. Ernest Suñé Nicolás dice:

    Resposta a Marc:

    Dies abans que els jutjats anulessin la consulta promoguda per l’Ajuntament d’Arenys de Munt -fora de les seves competències i, per tant, de la legalitat- la televisió de Catalunya (la teva) mostrava al regidor Sr. Molons amb un funcionari municipal elaborant les mateixes paperetes que van fer-se servir per votar dins el despatx de l’Alcalde d’Arenys de Munt. És o no us de mitjans públics?

    Me gusta

  8. marc123456 dice:

    Senyor Suñé: estic content de que em respongui. Això és una oportunitat per a la concòrdia. Del que em comenta, bé, sí, té raò. Ús de mitjans públics. Sí. Dos detalls només: ús de mitjans públics abans de la sentència judicial. Si fos desprès no hi ha res a dir, però vostè diu abans. Segon detall: aquest fet demostrable i objectiu li dòna arguments per pensar que s’han malgastat diners públics? Jo entenc que no. Vostè vol denunciar que l’Ajuntament s’hi ha implicat. Això és un fet que no es pot rebatre. Però és il.legal que un regidor elabori paperetes amb un funcionari municipal en una consulta municipal ABANS de ser anul.lada per una sentència judicial? I que ningú és confongui, allò que anul.la la sentència judicial és el fet de que l’Ajuntament hi dongui suport institucional. La consulta és organitzada des de la iniciativa privada. Ara m’he allargat massa, però respecte l’última pregunta que li plantejo jo entenc que no. Un detall (m’he tornat detallista) que és petitet, la televisió de Catalunya no me la sento gaire meva. Fa temps que no tinc televisió a casa, i visc bastant més tranquil. M’estalvio l’intent d’adoctrinament periodístic de totes les cadenes de televisió (totes, no se’n salva cap). I només vull acabar, m’alegro que m’hagi contestat i confio que el diàleg serveixi per criticar-nos mútuament, a veure si amb el sentit comú podem establir uns mínims punts d’entensa.

    Me gusta

  9. Ernest Suñé Nicolás dice:

    Resposta a Marc:

    Els membres del consistori que van votar a favor de la consulta sabien el que buscaven. Volien organitzar una consulta popular sobre la independència. Mentre la justícia no va definir-se van seguir muntant-ho tot amb recursos públics. Un cop aquesta es prohibeix per il·legal els usos dels recursos públics utilitzats ho han estat malament. Res més a dir.

    Pel que fa al sistema de votacions es demanava el DNI i aquest es registrava en una base de dades. Que s’ha fet de la BD? i les dades que hi consten? Puc assegurar-te que, com a mínim una persona d’arenys que conec i no està vinculada a cap partit polític, a la seva feina li han preguntat per que no va anar… com ho poden saber, doncs?…

    Precissament un dels drets és el secret del vot i en aquest consulta moltes de les garanties no s’han donat. Pensa-hi.

    Per cert, estic disposat a parlar d’aquest tema tant quan vulguis…

    Me gusta

  10. marc123456 dice:

    Pel poc que sé la base de dades es van destruir, precisament per protegir el vot secret. No considera possible que a Arenys de Munt a aquesta persona li preguntèssin perquè no hi va anar perquè no el van veure allà al Centre Moral? Sap, jo crec que en aquestes coses la línia que separa d’allò que és ètic i d’allò que no ho és és molt subtil. Jo no considero que sigui cap gest de pressió si se li pregunta a una persona perquè no va anar a votar, tant si és per una consulta municipal com si és per a unes eleccions. En el fons la pregunta en si no és amenaçadora, sinò que és el COM es fa la pregunta, amb quina actitud. Personalment dubto molt que a Arenys de Munt hi hagi una cacera de bruixes per perseguir als que no van votar. Seria l’autodesqualificació més idiota del moviment que va permetre la consulta d’Arenys. I hi faig un incís personal: m’alegro molt, moltíssim dels 61 arenyens que van votar no. Per mi aquests 61 vots tenen més valor que la resta. Perquè entenc que no sòn partidaris de la independència però sòn gent demòcrata. I la democràcia està per damunt de tot, per damunt de la independència o del socialisme. I sobre la implicació de l’Ajuntament, no crec que poguem arribar més enllà. No sòc capaç d’entendre que fèssin res malament, perquè fins a que no es s’estableixi el contrari els membres del consistori poden donar suport a les consultes que vulguin. I d’aquí a que per culpa de la consulta Arenys de Munt és un municipi arruinat ho trobo una mica «tremendista» com diria el president. Primer perquè pel que ja li he dit entenc que les despeses econòmiques que puguin haver causat la consulta les ha cobert la PDD. I si l’Ajuntament s’ha gastat diners, en què s’ha gastat diners? Serà pels cartutxos de tinta per imprimir les papeletes? Pel tub de silicona que poden haver utilitzat per enganxar les parets de plàstic transparent de les urnes? Si vostè m’ho pot explicitar més m’ajudaria a entendre’l. Li repeteixo que m’alegra poder dialogar i que això també fa que la meva opinió sobre vostè canviï. Salut!

    Me gusta

  11. marc123456 dice:

    Seria d’agraïr que publiquès tots els comentaris que li he escrit, senyor Suñé. Ja sé que per vostè alguns comentaris sòn durs, fins i tot agressius (sense que entengui que entri en l’insult). Per cert, un altre tema que com a militant del PSC li vull retreure. La meva parella és de nacionalitat macedònia i treballa a Alemanya, com a metgessa. Voldríem construir una vida en comú a Catalunya, i per això ella ha de fer l’exàmen MIR a Madrid, en castellà. Sap, jo sòc catalanoparlant, i el català és la meva llengua principal. D’ella he après macedoni i ella ha après català (ella sap més català que jo macedoni, més que re perquè ella també sap francès i jo no tinc coneixements de cap llengua eslava, i amb l’alfabet cirílic no és senzill). Ella ha viscut amb mi a Barcelona, i mentres feia una estada de pràctiques a l’Hospital de Sant Pau anava als cursos gratuïts de la Generalitat per aprendre català. Resulta que l’exàmen MIR es fa només en castellà. Perquè? Perquè no es pot fer en català? Tinc entès que CiU i esquerra van demanar al Congrès que fos possible fer l’exàmen MIR en totes les llengües oficials a Espanya. I que el PP i el PSOE (amb els disciplinats votants del PSC) van votar-hi en contra. Sap que això ens perjudica directament? Sap que ara la Vesna ha d’aprendre de nou una nova llengua per poder fer un exàmen? No s’adona que això és profundament discriminatori? (bé, i més coses sòn profundament discriminatòries, com ara que ella no pot cursar el reconeixement europeu del seu títol alemany de medicina perquè ella va nèixer en un país que no és membre de la UE) Que en pensa? Té la dignitat personal d’admetre que d’aquesta manera una llengua com és la meva, la catalana, queda automàticament marginada en una categoria de «llengua de segona fila»? Que algú que fa l’esforç d’aprendre el català veu com se li tanquen les portes per culpa d’aquesta absurda mentalitat nacionalista espanyola?

    Me gusta

  12. Ernest Suñé Nicolás dice:

    Resposta a Marc:

    No hi ha dubte que la despesa derivada dels usos dels recursos públics ha estat, si més no, anecdòtica. En cap cas és, però, l’import la causa de la queixa, sino el fet: utilitzar uns recursos municipals per promoure un fet il·legal. I era il·legal en tant que inicialment ho organitzava l’Ajuntament.

    També estic d’acord que els que van votar que no s´pon demòcrates, com ho son els que van votar si. Era un acte democràtic no oficial.La meva queixa ha anat sempre cap els polítics que tot i savent que no poden, actuen malament.

    I vostè podra dir-me que veu en els polítics d’Arenys uns herois, persones que lluiten pel que volen. Per mi els herois són els meus companys del PSC que tot i veien el parany que els estaven muntant van ser fidels als seus ideals i a la llei.

    I és que aquesta democràcia te encara moltes mancances, estic d’acord. Segurament ens queda molt recorregut per recòrrer però tensar la situació no se si és la millor solució…

    Me gusta

  13. Estimat Ernest,

    Escolto, miro i sento al meu voltant i veig núvols en l’horitzó, i en mirar enrere m’adono de com de lluny estan la no violència de Ghandi, la seva lluita pacífica, aquella ànima gran que deia: «Ull per ull i el món es quedarà sec». Ell que va servir cafè als seus enemics per poder dialogar i crear un futur de pau, somiava que un dia seria possible la pau i el diàleg per sobre de qualsevol diferència social de classe o de raça.
    ¿Potser el seu somni es va cremar amb les seves despulles? Van volar al vent? Van morir amb ell?

    Voldria demanar al món que siusplau no jutgin al poble català per les paraules d’algú que ha gosat demanar la mort de la teva filla només per veure’t patir. PERÒ QUÈ HI TÉ, AL CAP? D’on surt tant d’odi i tanta rancúnia? Espero que reflexioni o acabarà cremant per dins. Vull demanar que més aviat jutgin al poble que ha après dels cops rebuts, que ha pres nota de la repressió i el dolor, que mira endavant construint, no destruint. Que no hem après res? Un poble que s’ha fet fort i valent, capaç de servir cafè els seus contraris, de parlar i buscar dins els cors, rescatant de les cendres la pau i la no violència per tenir-les de bandera. Si fos així, Ernest, potser, només potser, el sol trencarà els núvols i tornarà a escalfar-nos.

    Ets fort i compromès, res d’això et fa enrere. Ja saps que aquells que t’estimen estan més a prop que els que odien. L’amor armat és més fort que les armes de l’odi.

    Una abraçada a tu i molta pau per a tots…

    Me gusta

  14. Ernest Suñé Nicolás dice:

    Resposta a Marc:

    Be, reconec que el problema és més profond del que pot semblar a simple vista. D’una banda la tancada mentalitat nacionalista espanyola que no enten que totes les llengues d’un país haurien de tenir el mateix nivell arreu. En aquest tema jo hi estic plenament d’acord. Primer no entenc perquè els exàmens del MIR han de fer-se a Madrid i despres per que no poden fer-se també en català.

    D’altra banda no pun entendre els nacionalistes catalans que no vulguin aplicar el matieix ací i assumir que hi ha també dues llengues oficials. Puc entendre i així ho faig, que el Català, menystingut durant molt de temps, ha de tenir una discriminació positiva, però, renoi, a que la teva xicota nomes aprengui català és com impedir-la que pugui viura amb normalitat a la seva terra. Perquè, agradi o no, si aprova el MIR que estic segur que si ho farà, haurà d’atendre a pacients, persones que li demandaran servei, ja sigui en castellà, català, anglès o alemany, i segur que ho fa en el seu idioma,no?.

    Me gusta

  15. Ernest Suñé Nicolás dice:

    Resposta a Xavier Castañer:

    Gràcies, també a tu, pel teu suport.

    Me gusta

  16. marc123456 dice:

    Senyor Suñé, no ho ha entès. Que la meva xicota «només» aprengui català! La meva xicota aprèn les llengües que vol, i evidentment està aprenent castellà. Si ella ha après català és per «culpa» meva, perquè ens estimem, i perquè aquesta és la meva primera llengua. Si jo aprenc macedoni és per «culpa» seva, perquè l’estimo i perquè vull formar part de la seva cultura. En aquest fet no hi ha res de nacionalisme català, RES. I per altra banda interpretar-ho al contrari només es pot fer desde una òptica espanyolista. No suporto aquesta visió marginalitzadora, regionalista i proviciana d’aprendre «només» el català, donant a la llengua catalana un tracte de segona o tercera fila. Perquè no la critica a ella perquè «només» m’ensenya macedoni, enlloc de búlgar o serbi? Per sort ella és una persona amb facilitat per les llengües (amb competència desigual parla i entèn macedoni, búlgar, serbi, alemany, francès, català, anglès i ara properament castellà). Sobre el nacionalisme lingüístic català a Catalunya: ja sé que pensarà que sòc completament subjectiu i manipulat ideològicament, però jo entenc que és una qüestió de supervivència cultural i lingüística. I no és tant de que el català desaparegui o no, sinó de que el català deixi (que ja ha començat) de ser la llengua principal de Catalunya. D’això se’n diu substitució lingüística (com l’occità a França o el gaèlic a Irlanda). I jo sòc dels que militen aferrissadament per a que la llengua catalana tingui una salut NORMAL, i que sigui llengua habitual i comuna a la Universitat, a les institucions públiques, a les escoles etc. Si no és així la llengua catalana es converteix en una anècdota folkòrica pintoresca, com un plus d’atracció turística (com els animals d’un zoo). I això ja passa a la Catalunya Nord, on aquest procès de substitució lingüística es fa iniciar ara fa uns 50 anys (i que precisament pengen senyeres i fan gala de la catalanitat com una mostra de folklore). A la Catalunya (la sud, per entendre’ns) aquesta substitució serà molt més llarga i més complexa, però ja hi som. I ara li torno a «fotre canya»: em pot dir siusplau què carai fa el PSC per aconseguir que, per exemple, el català tingui en el Parlament Europeu el mateix rang que el maltès o el danès per exemple? Encara recordo en Borrell mofant-se sarcàsticament de’n Bernat Joan cada vegada que protestava per aquest tema. Per acabar: hi ha un video de youtube d’una conferència d’un lingüista madrileny que diu les coses pel seu nom. A aquest home li hauriem de fer un monument per la seva honradesa. Si vostè hi pot dedicar el temps a mirar-s’ho potser entendrà millor el meu frontal rebuig a ser considerat un parlant de segona classe. http://www.youtube.com/watch?v=d4B6Hu3z-4A

    Me gusta

  17. marc123456 dice:

    Només un altre comentari sobre un comentari seu on diu «tensar la situació no crec que sigui la solució». És una afirmació completament assenyada. El que m’agradaria es que es preguntès com és que hem arribat a la consulta d’Arenys. Jo recordo que amb l’inici del primer tripartit es va engegar la reforma de l’estatut, fet que semblava que tots el partits polítics catalans consideraven necessari. Bé, el PP no, però de fet no és un partit polític català, jo el considero un partit espanyol amb representació catalana a Catalunya. Què ha passat? L’Espanya més profunda i reaccionària (que és molta i molt gran) va reaccionar amb una campanya de boicot a productes catalans. Durant aquella temporada jo estudiava fora de Catalunya i al.lucinava del que estava succeint. No sòc capaç de concebre una campanya equiparable d’odi i rebuig a Catalunya en qualsevol altre país demòcrata europeu. És que els catalans no tenim el dret a renegociar la nostra autonomia? És que Espanya no és un país democràtic? I Espanya ens responia a les dues preguntes que no, que nanai (Per cert, ara recordo la xiulada al Raimon per cantar en valencià a Las Ventas. Quantes vegades s’ha xiulat a Barcelona un cantant que canti en castellà?). El 30 de setembre el Parlament de Catalunya arriba a un acord i s’aprova l’estatut, que tothom sap que s’haurà de negociar al Congrès. Què passa al Congrès? Ens donen pel cul. Perdoni’m (o no) el meu llenguatge, però és tal i com ho veig. Arribem a un estatut que no s’assembla en res al que va aprovar el Parlament de Catalunya (la dignitat i la representativitat del Parlament català queda nyafrat per sempre més) i se’ns consulta en un referèndum, on jo entenc que la majoria de ciutadans ja han acabat farts d’aquesta humiliació espanyola. Tot i així, ja sigui per la maquinària dels partits més grans o pel «seny» català s’acaba aprovant un estatutet que ni engresca ni satisfà a ningú. La història fins aqui ja és prou patètica com per a que desprès el PP porti l’estatut català al Tribunal Constitucional. Això és la gota que fa vessar el got, senyor Suñé. I no sòc capaç d’imaginar-me que desprès de passar pel Tribunal Constitucional l’estatutet de fireta que es va aprovar en referèndum els jutges no l’acabin de retallar més per a deixar-lo amb un contingut ridícul. Perquè desprès de tres anys els del TC no seràn capaços de dir: «l’estatutet dels catalans és plenament constitucional al 100%», no, hauràn de justificar tota aquesta pantomima retallant alguna cosa, com per exemple la igualtat de drets i deures del català i el castellà a Catalunya, o la definció que diu que el parlament de catalunya diu que afirmen que Catalunya és una nació. Quina presa de pèl és aquesta, senyor Suñé? Desprès de tot això vostè creu que sòn els que promouen la consulta d’Arenys els que tiben la corda més enllà d’allò que és raonable? Jo entenc que ja que la resposta institucional de Catalunya en tot aquest procès va ser nul.la una acció com la d’Arenys ensenya als nacionalistes espanyols que alguns catalans encara recordem què significa la paraula dignitat. I quan el TC hagi retallat més l’estatutet (que per cert, per aquell dia ja m’endevino una gran campanya de narcotització per part del seu partit afirmant que aquest estatutet és el millor dels estatuts possibles), què farà el PSC? La resposta més honrada és de tornar a sotmetre a referèndum l’estatut resultant de tanta humiliació, perquè tots els ciutadans que van votar afirmativament en el referèndum no van votar la bírria que ens quedarà d’autonomia. I crec que els ciutadans tenen el dret a dir-hi la seva, no creu? Per cert, i canviant de tema, he llegit que algú ha amenaçat la seva filla. Em sap molt de greu.

    Me gusta

  18. […] que publique las noticias  Resposta al post L’eix espanyol (La Falange-Ciudadanos-PP-PSOE) y ¿Tiene límites la libertad de expresión? y visto desde la distancia quisiera hacer público mi reconocimiento que hay contenidos que no […]

    Me gusta

  19. […] ¿Tiene límites la libertad de expresión? […]

    Me gusta

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.